Viktminskningsprogram

Finns det en önskan om att gå ner i vikt, men lite hjälp på traven behövs, finns det idag en mängd olika viktminskningsprogram som kan hjälpa. Dessa har olika inriktningar och fokus, vissa räknar kalorier, vissa poäng, vissa utesluter en del typer av kost och så vidare. Men det alla viktminskningsprogram har gemensamt är att de skapar en viss form av samhörighet och man får sällskap i sin kamp om att gå ner i vikt. Det finns de som har gemensamma träningsgrupper och speciella gym som man tillsammans med andra får ett speciellt program som ska följas.

Viktminskningsprogrammen ska som regel hjälpa dig att ändra dina vanor, och att göra detta på sikt och göra de nya vanorna hållbara. Ett exempel på viktminskningsprogram är Viktväktarna, där du räknar på poäng. All kost är uppdelat i poäng och du har en viss mängd poäng tilldelat dig per dag. Så du får själv välja vad för typ av mat du äter, men väljer du mat med hög poäng får du som konsekvens äta mindre utav den.

Itrim är ett annat, men även detta program har som mål att ändra vanor. Det är ett 10-veckors program, den tiden det ska ta dig att nå din idealvikt, och där ledorden är mat, motion och motivation. Här har du tre faser, viktminskningsfas, förbättringsfas och till sist stabiliseringsfas.

Matdagboken är en internetsida där man tillsammans med cirka 10 000 andra bantar tillsammans. Man får tillgång till sin egen matdagbok där du kan räkna ut hur mycket energi du tagit in och hur mycket du gjort av med. För att kunna räkna ut detta får du hjälp med att räkna ut exakt vilka tal som gäller för dig och ditt personliga energibehov. Här kan du även få hjälp med att se till att du får i dig de vitaminer och mineraler du behöver, och fyller i hur mycket du ätit och hur mycket du rört på dig. Samt recept med rätt antal kalorier uträknade. Gemenskap och olika forum finns så du tillsammans med andra ska kunna göra resan mot viktnedgång lättare.

GI viktkoll är en annan. Med GI menas glykemiskt index, och det är att alltså kost som är fattig på viss typ av kolhydrater, och som ska uppnå högre förbränning. Här får du hjälp av GI-experter, kockar, läkare, mentaltränare bland annat. De öppnar upp GI världen för dig, och hjälper dig att ändra dina vanor och lägga om din kost.

Alla dessa program handlar om att lägga om vanor och på så sätt minska i vikt. Det kan vara segt i starten och man vill ha snabba resultat som inte infinner sig på en gång. Där kan dessa hjälpa till med motivation och guidning så man inte tappar sugen och stöd från andra medlemmar kan göra att du faktiskt når målet. Se alltid till att du fortfarande får i dig de mineraler och vitaminer du behöver, och är du rädd att du inte får det kan det vara en god idé att komplettera med kosttillskott.