Multivitamin

Det är först på 1930-talet som de första tabletter som innehåller mer än A- och D-vitaminer kommer på marknaden. Dessa tabletter var gjorda på torkad och pressad frukt- och grönsakskoncentrat. På 1940- talet började flera företag producera syntetiska multivitamintabletter.

Multivitaminer är ett preparat som är tänkt att det ska komplettera vår egen kost med vitaminer och mineraler. Dessa finns bland annat i form utan piller, pulver, i injicerbar form och som pastiller. I USA låter definitionen av en multivitamin som så att det ska vara ett supplement som ska innehålla minst tre vitaminer eller mineraler, och då räknas inte örter eller hormoner eller andra typer av droger.

Dessa tabletter kan tas med syfte att komplettera sin egen kost. Detta är vanligt när det handlar om olika dieter exempelvis, då kosten ofta är rätt ensidig och tillskott av vitaminer och mineraler kan behövas. Även gravida eller äldre kan ofta behöva denna form av tillskott av vitaminer.

Vissa studier har visat att ett för litet intag av vitaminer har länkats ihop med flera sjukdomar såsom cancer. Därför har det därefter rekommenderats att alla tar ett tillskott av multivitaminer. Vissa rapporter säger dock motsatsen, och påpekar att bevisen på att detta skulle vara såpass små att de inte är relevanta. Det vill säga att om du inte lider av någon speciellt åkomma, som benskörhet exempelvis, där det kan vara rekommenderat av läkare med vitamintillskott, så ska du inte ta något.

Istället vill de som kommit fram till dessa resultat hellre att varierad kost ska vara en prioritet, och att vi på så sätt ska få i oss alla de vitaminer och mineraler som kroppen behöver. Hur effektivt kroppen tar upp vitaminerna vi äter, kan påverkas av flera olika saker, exempelvis mängden fett i kosten för vitaminer som är fettlösliga.

Multivitaminer finns i olika former och med olika syften. En del är mer lämpade till barn, en del till män och andra till kvinnor. Specialiserade tabletter finns även för kvinnor i olika faser i livet, den gravida eller ammande, den yngre, eller för de som är 55 år eller äldre. Allt med utgångspunkt att vi har olika fysiologiska behov vid olika tillfällen.

Multivitaminer påverkar inte bara din inre hälsa utan kan även hjälpa till att förbättra ditt yttre. Brist på vitaminer leder ofta till sämre kvalitet på naglar, hår och hud. Så en komplett multivitamin kan även hjälpa dig att uppnå vacker hår och frisk hud och naglar.