Ett inlägg om att äta

Jag har fått en del frågor om hur jag har ätit under den här tiden som jag kört Grace Wellness Viktskola. Tillmötesgående som jag är (om än lätt seg) så tänkte jag försöka mig på ett litet tipsinlägg när det gäller kosten.

Först och främst så är tricket att äta regelbundet. Det har ni garanterat hört en femtielva gånger tidigare men det finns en anledning till det. Att äta ungefär var tredje timme gör att kroppen håller igång förbränningen hela tiden och att man slipper blodsockerdippar (sötsug) och hungerkänslor. Skippar du t.ex. lunchen är risken att kroppen går på sparlåga och äter man då istället en stor middag så lägger kroppen in den på reserverna istället för att förbränna den. Med andra ord – frukost, lunch, middag och två till tre mellanmål är det ultimata.

Något jag fått lära mig under tiden med Grace Wellness är att man gärna ska kapa ner på kolhydraterna på kvällen om man vill gå ner i vikt. Till lunchen behövs kolhydraterna, det är ju trots allt energi det handlar om, och detta behövs såklart, speciellt om man tränar. Men om du minskar på kolhydraterna på kvällen så bränner kroppen istället fettreserver under natten. Hepp – viktnedgång!

Jag har ätit med utgångsläget halva tallriken grönsaker, 25% protein (kött, fisk etc) och 25% långsamma kolhydrater (fullkornspasta, ris etc). När det gäller smarta formuleringar gällande dessa ämnen väljer jag att citera viktskolan lite:

Proteinet är ett av de viktigaste näringsämnena och bör finnas med i varje måltid. Det är svårare för kroppen att bryta ned och det leder till en högre förbränning i kroppen. Samtidigt är det kroppens byggstenar som krävs för att kunna bygga muskler. Utan protein bryts muskulaturen istället ned.

Långsamma kolhydrater ger en varaktig mättnadskänsla, ett jämnare blodsocker och bättre fettförbränning.

Proteinet reparerar dagens nedbrytning av kroppens muskulatur och celler. Fetterna hjälper till bland annat vid vitamintransport och cellmembransreparation. Grönsakerna fyller på vitamin-, mineral- och antioxidantbehoven – viktiga delar för att hålla sig frisk.

Ta frukosten ovan som exempel. Rågbröd är till största del långsamma kolhydrater, ägg är bra fetter och massor med protein och i smoothien finns frukter och bär för att fylla på vitaminer och mineraler.

Mellanmålen var länge min största utmaning. Det skulle gå fort, gärna kunna ätas på gående fot och vara enkelt. Mina tre go-to-mellanmål blev därmed keso (gärna smaksatt med äpple, päron och kanel alternativt med bär), ett ägg eller naturella nötter. Denna tre-enighet har räddat mig vid många eftermiddagsdippar.

Det var lite tips angående min kosthållning. Jag ska försöka skriva lite mer om träning senare och intressanta saker som jag lärt mig på den avdelningen. Har ni några frågor så ställ dem gärna så ska jag svara så gott jag kan.