Cambridgemetoden

Cambridgemetoden är en bantningsmetod som innebär att man byter ut en eller flera av sina dagliga måltider mot någon form av ersättningsmåltid. Detta kan vara i form av en energibar, soppa, dryck eller kostfiber exempelvis.

Xantan

Xantan är ett kostfiber för ökad mättnadskänsla och minskat sötsug. Xantan ökar i volym genom att den tar upp vatten och därigenom minskar det utrymme i magsäcken som är tillgänglig för mat. Kostfibern Xantan har härmed använts i kliniska studier som bantningspiller och har visat på en signifikant och snabb viktminskning utan att några biverkningar noterades. Med hjälp av Xantan blir man mätt av mycket mindre mängder mat och man undviker de kraftiga hungerkänslorna och sötsuget, som kommer av alltför låga blodsockernivåer.

Originalet till Cambridgemetoden kallades först för VLCD, very low calorie diet. Denna var inte bara låg i kalorier, utan var även av en sammansatt näringsriktigt diet. På 1970-talet utvecklades produkten av en professor i näringsfysiologi vid Cambridge, som lade ner 10 år på att ta fram produkten som finns idag.

Väljer man att ersätta alla dagens måltider, det vill säga 3 stycken, får man i sig en totalmängd av 470 kalorier, vilket är väldigt lite och kommer innebära snabb viktminskning. Dessa lämpar sig inte bara till dem som vill gå ner i vikt, men även dem som lever en stressig vardag och vill ha en snabb måltid. Då Cambridgeprodukterna innehåller de vitaminer och mineraler kroppen behöver, är det ett snabbt substitut till en vanlig måltid.

Att endast äta enligt Cambridgemetoden under en lång tid är inte heller något som rekommenderas. Viktigt att tänka på är att när man väl sedan går tillbaka till att äta vanlig mat inte går tillbaka till sina gamla matvanor. Detta kommer innebära att man snabbt får tillbaka sin gamla vikt. Att sedan äta små och flera portioner istället för få och stora, välja matvaror med låg fetthalt och fullkorn är alltså bra sätt att sedan kunna bibehålla sin vikt. För att få långsiktig viktminskning är det även viktigt att kombinera Cambridgemetoden med motion.

Vanligtvis innehåller dessa typer av dieter inte bara för lite av de mineraler och vitaminer kroppen behöver, utan även för lite av proteiner. Får vi för lite proteiner i oss så bryter kroppen ner muskelmassa istället för fett, vilket försämrar ämnesomsättningen när vi väl börjar äta vanlig mat igen. Detta är en avgörande skillnad på Cambridgemetoden mot många andra metoder. Den är sammansatt tillsammans med fullvärdiga proteiner som gör att man är bättre skyddad mot att förlora muskelmassa.

Kuren rekommenderas till alla med god hälsa. Vill man ersätta en eller två måltider med Cambridgeprodukter kan man göra detta utan problem. Vill man ersätta alla tre måltider kan det vara en idé att konsultera en läkare innan, speciellt om man intar mediciner av något slag. Att ersätta alla tre måltider rekommenderas inte till barn under 18 år och inte heller till ammande eller gravida kvinnor.

Detta är ett snabbt och motiverande sätt att komma igång med att gå ner i vikt. Det viktiga är att kunna upprätthålla motivationen och ändra de matvanor man hade innan man startade kuren, för att man sedan när man börjar äta vanlig mat igen inte går direkt tillbaka till sina gamla vanor. Den mentala attityden är viktigast och utan den kommer man ingen vart.