Bli smal

Att bli smal är något som många har en önskan om att bli. Vad det innebär att bli smal är dock individuellt. Att bli smal handlar för en del om att uppnå ”size zero”-idealet, som på senare år växt sig starkt bland till exempel filmstjärnor och inte minst modeller. Size zero, eller storlek 0, är en klädstorlek för kvinnor i amerikanska mått mätt. I Sverige skulle det motsvara en storlek 30. Idealet ses om ohälsosamt och inte normalt för en vuxen kvinna av vanliga mått.

Idealen behöver dock inte se ut så för att man vill bli smal. För andra handlar det mer om att bli av med de extra kilon man lagt på sig den senaste tiden, för att kunna känna sig bekväm. Eller så kan det vara kraftig övervikt som börjar bli rent hälsofarlig och då siktar man mot att bli smal. Oavsett var du själv ligger bland kategorierna, har du säkert någon gång tänkt en eller två gånger du vill bli smal.

Vägen mot att bli smal ter sig dock olika för var och en. Men att se över och lägga om sina vanor är ett måste för förändring. Det kan handla om småsaker som att äta mindre portioner i flera omgångar under en dag eller att ändra typen av kost. Minska på socker och fett, äta mer fullkorn och fibrer. Att lägga till motionsvanor, är även det nödvändigt, men kan också ske i olika omfång. Alla har inte tid att gå på gymmet 5 dagar i veckan, men att utnyttja vardagens möjligheter har de flesta tillgång till. Att gå eller cykla istället för att ta bil kan vara ett alternativ, ta trappor istället för att ta hiss, eller helt enkelt ta en promenad när man ska umgås med folk.

Idag finns olika hjälpmedel, som kan ge en extra knuff för att komma igång i kampen mot målet, nämligen att bli smal. Även om dessa inte ses som hela lösningen, kan det vara en hjälp i början, för att upprätthålla motivationen. Naturmedel och kosttillskott som bl.a. påverkar fettförbränning, ökar vår mättnadskänsla och som minskar sötsuget, finns att få tag på och dessa kan kombineras med de ändrade vanorna för att uppnå snabbare resultat.

Olika bantningsmetoder för att bli smal finns att läsa om överallt. Viktigt att tänka på är att man alltid ser till att få i sig de viktiga ämnen kroppen behöver för att fortsätta fungera normalt. Som komplement till den vardagliga kosten, finns det kosttillskott att inhandla, som hjälper till med just detta.