Bantningspreparat

För att antingen påskynda och hjälpa till den viktminskning man vill uppnå genom en viss diet, eller helt enkelt bara utan att vidta några övriga åtgärder gå ner i vikt, finns det bantningspreparat som kan påverka viktminskningen.

Bantningspreparat brukar rekommenderas för de med kraftig övervikt, med ett BMI över 28 eller 35, eller där andra riskfaktorer såsom höga blodfetter eller diabetes typ 2 är inkluderade. Dessa finns både receptfritt och receptbelagt. Ofta fungerar bantningsmedlen som så att de blockerar ett ämne, som reglerar hjärnans belöningssystem, och därmed upplever man inte att man är hungrig.

Bantningspreparat ses, och rekommenderas oftast, mest som ett komplement till andra former och metoder av viktminskning, såsom ändring av kost- och motionsvanor. Men för att skynda på resultatet, eller om resultatet trots hårda ansträngningar inte infinner sig, kan detta ses som ett hjälpmedel. En mängd preparat finns, som ökar antingens kroppens fettförbränning och/eller ämnesomsättning. Detta med hjälp av örter och kosttillskott. Vissa preparat påverkar kroppen på så sätt att de ökar mättnadskänslan, och behovet av mat blir inte lika stort. Dessa sägs öka viktminskningen med 50 %, förutsatt att man använder dem tillsammans med nyttig kost och motion. Även detta medel rekommenderas till dem med högt ett BMI och inte till ungdomar och gravida.

Ett vanligt bantningspreparat är olika typer av måltidsersättningar. Cambrigdemetoden är en av de mer kända av dessa. De har tagit fram måltidsersättningar i form av soppor, drycker, pulver och olika energybars. Dessa ska ersätta en, två eller alla av dagens måltider. Byter man ut alla tre måltider får man totalt i sig ca 470 kalorier på en dag. Även denna metod ses dock som ett sätt att starta upp viktminskningen, och tanken är att man samtidigt ska lägga om kostvanorna, för att successivt kunna äta vanlig mat och ändå bibehålla vikten man uppnått.

Att få hjälp utav bantningspreparat för att komma igång med att gå ner i vikt kan vara ett bra startskott. Se dock alltid till att komplettera med de nödvändiga tillskott av vitaminer och mineraler som kroppen behöver för att kunna fungera som vanligt.