Bantningsmedel

För att antingen påskynda och hjälpa till den viktminskning man vill uppnå genom en viss diet, eller helt enkelt bara utan att vidta några övriga åtgärder för att gå ner i vikt, finns det bantningsmedel som påverkar viktminskningen. Bantningsmedel brukar rekommenderas för de med kraftig övervikt, med BMI över 28 eller 35, eller där andra riskfaktorer såsom höga blodfetter eller diabetes typ 2 är inkluderade. Dessa medel finns både receptfritt och receptbelagt. De flesta bantningsmedlen fungerar som så att de blockerar ett ämne som reglerar hjärnans belöningssystem och därmed upplever man inte att man är hungrig.

Bantningsmedel intas också ofta som komplement till andra former och metoder av viktminskning, såsom dieter eller ändring av kost. Men för att skynda på resultatet, eller om resultatet trots hårda ansträngningar inte infinner sig, kan detta ses som ett hjälpmedel. Det finns örter och kosttillskott som påverkar vår hunger, eller helt enkelt hjälper till att bryta ner fettet vi har i kroppen. Detta sägs öka viktminskningen med 50 %, om man använder det tillsammans med nyttig kost och motion. Även detta medel rekommenderas till dem med högt BMI men inte till ungdomar och gravida.

Att få hjälp utav bantningsmedel för att komma igång med att gå ner i vikt kan vara ett bra startskott. Se dock alltid till att komplettera med de nödvändiga tillskott av vitaminer och mineraler som kroppen behöver för att kunna fungera som vanligt.